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Registros recuperados : 154 | |
1. | | SANTOS, H. G. dos; JACOMINE, P. K. T.; ANJOS, L. H. C. dos; OLIVEIRA, V. A. de; LUMBRERAS, J. F.; COELHO, M. R.; ALMEIDA, J. A. de; ARAUJO FILHO, J. C. de; LIMA, H. N.; MARQUES, F. A. Proposta de atualização da 5ª edição do Sistema Brasileiro de Classificação de Solos: ano 2023. Rio de Janeiro: Embrapa Solos, 2023. 143 p. (Embrapa Solos. Documentos, 238). Biblioteca(s): Embrapa Solos. |
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2. | | SANTOS, H. G. dos; JACOMINE, P. K. T.; ANJOS, L. H. C. dos; OLIVEIRA, V. A. de; LUMBRERAS, J. F.; COELHO, M. R.; ALMEIDA, J. A. de; ARAUJO FILHO, J. C. de. Proposta de atualização da quinta edição do Sistema Brasileiro de Classificação de Solos: ano 2022. Rio de Janeiro: Embrapa Solos, 2022. 133 p. PDF. (Embrapa Solos. Documentos, 233). ODS 2. Biblioteca(s): Embrapa Solos. |
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4. | | SANTOS, H. G. dos; ANJOS, L. H. C. dos; LUMBRERAS, J. F.; OLIVEIRA, V. A. de; JACOMINE, P. K. T.; ALMEIDA, J. A. de; COELHO, M. R.; ARAUJO FILHO, J. C. de; POLIDORO, J. C. Brazilian Soil Classification System (SiBCS) reached 20 years: results and advances. In: WORLD CONGRESS OF SOIL SCIENCE, 21., 2018, Rio de Janeiro. Soil science: beyond food and fuel: proceedings... Viçosa, MG: SBCS, 2019. v. 1, p. 56. WCSS 2018. Biblioteca(s): Embrapa Solos. |
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5. | | JACOMINE, P. K. T.; ARAUJO FILHO, J. C. de; LIMA, J. F. W. F. Testes para identificação de plintita em solos da IX RCC. In: SILVA, L. M. da; ANJOS, L. H. C. dos; LUMBRERAS, J. F.; PEREIRA, M. G.; WADT, P. G. S. (Ed.). Pesquisas coligadas da IX Reunião Brasileira de Classificação e Correlação de Solos: solos de formações sedimentares em sistemas amazônicos: potencialidades e demandas de pesquisa. Brasília, DF: Embrapa, 2019. E-book. cap. 11. Biblioteca(s): Embrapa Solos. |
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6. | | SANTOS, H. G. dos; JACOMINE, P. K. T; ANJOS, L. H. C. dos; OLIVEIRA, V. A. de; LUMBRERAS, J. F.; COELHO, M. R.; ALMEIDA, J. A. de; ARAUJO FILHO, J. C. de; OLIVEIRA, J. B. de; CUNHA, T. J. F. Brazilian Soil Classification System. 5th ed. rev. and exp. Brasília, DF: Embrapa, 2018. E-book. Translated from the Portuguese by: Cornelia Elisabeth Abreu Reichart, Lúcia Helena Cunha dos Anjos, Maria da Conceição Alves, Humberto Gonçalves dos Santos, José Francisco Lumbreras. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido; Embrapa Solos. |
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7. | | SANTOS, H. G. dos; JACOMINE, P. K. T.; ANJOS, L. H. C. dos; OLIVEIRA, V. A. de; LUMBRERAS, J. F.; COELHO, M. R.; ALMEIDA, J. A. de; ARAUJO FILHO, J. C. de; OLIVEIRA, J. B. de; CUNHA, T. J. F. Sistema Brasileiro de Classificação de Solos. 5. ed. rev. e ampl. Brasília, DF: Embrapa, 2018. E-book: il. color. E-book, no formato ePub, convertido do livro impresso. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Semiárido; Embrapa Solos; Embrapa Solos / UEP-Recife. |
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8. | | SANTOS, H. G. dos; JACOMINE, P. K. T.; ANJOS, L. H. C. dos; OLIVEIRA, V. A. de; LUMBRERAS, J. F.; COELHO, M. R.; ALMEIDA, J. A. de; ARAUJO FILHO, J. C. de. Proposta de atualização da terceira edição do Sistema Brasileiro de Classificação de Solos: ano 2017. Rio de Janeiro: Embrapa Solos, 2017. 159 p. (Embrapa Solos. Documentos, 197). Biblioteca(s): Embrapa Solos. |
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10. | | SANTOS, H. G. dos; JACOMINE, P. K. T.; ANJOS, L. H. C. dos; OLIVEIRA, V. A. de; LUMBRERAS, J. F.; COELHO, M. R.; ALMEIDA, J. A. de; ARAUJO FILHO, J. C. de. Proposta de atualização da terceira edição do Sistema Brasileiro de Classificação de Solos: ano 2016. Rio de Janeiro: Embrapa Solos, 2016. 66 p. (Embrapa Solos. Documentos, 185). Biblioteca(s): Embrapa Solos. |
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11. | | SANTOS, H. G. dos; JACOMINE, P. K. T.; ANJOS, L. H. C. dos; OLIVEIRA, V. A. de; LUMBRERAS, J. F.; COELHO, M. R.; ALMEIDA, J. A. de; CUNHA, T. J. F.; OLIVEIRA, J. B. de. Sistema Brasileiro de Classificação de Solos. 4. ed. Brasília, DF : Embrapa, 2014. E-book : il. color. E-book, no formato ePub, convertido do livro impresso. Biblioteca(s): Embrapa Solos. |
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13. | | ANJOS, L. H. C. dos; JACOMINE, P. K. T.; OLIVEIRA, V. A. de; BARDALES, N. G.; ARAÚJO, E. A.; FRANCELINO, M. R.; CALDERANO, S. B. Caracterização morfológica, química, física e classificação dos solos estudados na IX reunião brasileira de classificação e correlação de solo. In: ANJOS, L. H. C. dos, SILVA, L. M. da, WADT, P. G. S., LUMBRERAS, J. F., PEREIRA, M. G. Guia de Campo da IX Reunião brasileira de classificação e correlação de solo. Brasília, DF: Embrapa, 2013. p. 147-194. il. Biblioteca(s): Embrapa Solos. |
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14. | | WADT, P. G. S.; ANJOS, L. H. C. de; SANTOS, H. G. dos; JACOMINE, P. K. T.; SILVA, L. M. da; COSTA, F. de S. A IX Reunião brasileira de classificação e correlação de solos. In: ANJOS, L. H. C. dos, SILVA, L. M. da, WADT, P. G. S., LUMBRERAS, J. F., PEREIRA, M. G. Guia de Campo da IX Reunião brasileira de classificação e correlação de solo. Brasília, DF: Embrapa, 2013. p. 21-35. Biblioteca(s): Embrapa Acre; Embrapa Solos. |
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15. | | SANTOS, H. G. dos; JACOMINE, P. K. T.; ANJOS, L. H. C. dos; OLIVEIRA, V. A. de; LUMBRERAS, J. F.; COELHO, M. R.; ALMEIDA, J. A. de; CUNHA, T. J. F.; OLIVEIRA, J. B. de. Sistema brasileiro de classificação de solos. 3. ed. rev. e ampl. Brasília, DF: Embrapa, 2013. 353 p. il., color. ; 23 cm. Inclui anexos. Biblioteca(s): Embrapa Acre; Embrapa Agricultura Digital; Embrapa Agrobiologia; Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Agropecuária Oeste; Embrapa Algodão; Embrapa Amapá; Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Arroz e Feijão; Embrapa Caprinos e Ovinos; Embrapa Cerrados; Embrapa Florestas; Embrapa Gado de Corte; Embrapa Gado de Leite; Embrapa Hortaliças; Embrapa Mandioca e Fruticultura; Embrapa Meio Ambiente; Embrapa Meio Norte / UEP-Parnaíba; Embrapa Meio-Norte; Embrapa Milho e Sorgo; Embrapa Pantanal; Embrapa Pecuária Sudeste; Embrapa Pecuária Sul; Embrapa Rondônia; Embrapa Roraima; Embrapa Semiárido; Embrapa Soja; Embrapa Solos; Embrapa Solos / UEP-Recife; Embrapa Suínos e Aves; Embrapa Tabuleiros Costeiros; Embrapa Territorial; Embrapa Trigo; Embrapa Unidades Centrais; Embrapa Uva e Vinho. MenosEmbrapa Acre; Embrapa Agricultura Digital; Embrapa Agrobiologia; Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Agropecuária Oeste; Embrapa Algodão; Embrapa Amapá; Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Amazônia Oriental... Mostrar Todas |
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16. | | SANTOS, H. G. dos; JACOMINE, P. K. T.; ANJOS, L. H. C. dos; OLIVEIRA, V. A. de; LUMBRERAS, J. F.; COELHO, M. R.; ALMEIDA, J. A. de; CUNHA, T. J. F.; OLIVEIRA, J. B. de. Sistema brasileiro de classificação de solos. 3. ed. rev. e ampl. Brasília, DF: Embrapa, 2013. 353 p. Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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17. | | SANTOS, H. G. dos; JACOMINE, P. K. T.; ANJOS, L. H. C. dos; LUMBRERAS, J. F.; OLIVEIRA, J. B. de; OLIVEIRA, V. A. de; COELHO, M. R.; ALMEIDA, J. A. de; CUNHA, T. J. F. Proposta de atualização da segunda edição do Sistema Brasileiro de Classificação de Solos: ano 2012. Rio de Janeiro: Embrapa Solos, 2012. 59 p. (Embrapa Solos. Documentos, 140). Biblioteca(s): Embrapa Semiárido; Embrapa Solos. |
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18. | | ANJOS, L. H. C. dos; JACOMINE, P. K. T.; SANTOS, H. G. dos; OLIVEIRA, V. A. de; OLIVEIRA, J. B. de. Sistema brasileiro de classificação de solos. In: KER, J. C.; CURI, N.; SCHAEFER, C. E. G. R.; VIDAL-TORRADO, P. (Ed.). Pedologia: fundamentos. Viçosa, MG: Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, 2012. cap. 8. Biblioteca(s): Embrapa Solos. |
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20. | | WADT, P. G. S.; ANJOS, L. H. C. dos; SANTOS, H. G. dos; JACOMINE, P. K. T.; COSTA, F. de S. Desafios da IX RCC: objetivos, metas e as expectativas de usuários dos SiBCS. In: REUNIÃO BRASILEIRA DE CLASSIFICAÇÃO E CORRELAÇÃO DE SOLOS, 9., 2010, Rio Branco, AC. Solos sedimentares em sistemas amazônicos: potencialidades e demandas de pesquisa: guia de campo. Rio Branco, AC: SBCS, 2010. 12 p. Biblioteca(s): Embrapa Acre; Embrapa Solos. |
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Registros recuperados : 154 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Uva e Vinho. |
Data corrente: |
10/10/2023 |
Data da última atualização: |
10/10/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
TONIETTO, J.; RUIZ, V. S.; ZANUS, M. C.; MONTESL, C.; ULLARTE, E. M.; BRUNO, L. A. T.; CLLMAC0, P.; PENA, A.; GUERRA, C. C.; CATANIA, C. D.; KOHLBERG, E. J.; PEREIRA, G. E.; RICARDO-DA-SILVA, J. M.; RAGOUTI, J. V.; NAVARRO, L. V.; LAUREAN0, O.; CASTR0, R. de; DEL MONTE, R. F.; DEL MONTE, S. A. de; GOMEZ-MIGUEL, V.; CARBONNEAU, A. |
Afiliação: |
JORGE TONIETTO, CNPUV; VICENTE SOTES RUIZ, UNIVERSIDAD POLITÉCNICA DE MADRID; MAURO CELSO ZANUS, CNPUV; CARLO MONTESL, CENTRO DE ESTUDIOS AVANZADOS EN ZONAS ÁRIDAS; ERNESTO MARTÍN ULLARTE, INTA - EEA; LUIS A TELO BRUNO, PFCUVS-FAUTAPO; PEDRO CLLMAC0, INSTITUTONACIONAL DE RECURSOS BIOLÓGICOS; ÁLVARO PENA, UNIVERSIDAD DE CHILE; CELITO CRIVELLARO GUERRA, CNPUV; CARLOS D. CATANIA, 4iNTA - EEA; ERICH JULIO KOHLBERG, EXPERT OENOLOGUE; GIULIANO ELIAS PEREIRA, CNPUV; JORGE M. RICARDO-DA-SILVA, INSTITUTO SUPERIOR DE AGRONOMIA, PORTUGAL; JORDI VIDAL RAGOUTI, EXPERT OENOLOGUE, SPAIN; LUIS VIDA NAVARRO, EXPERT OENOLOGUE, SPAIN; OLGA LAUREAN0, INSTITUTO SUPERIOR DE AGRONOMIA, PORTUGAL; ROGÉRIO DE CASTR0, INSTITUTO SUPERIOR DE AGRONOMIA, PORTUGAL; RAÚL F. DEL MONTE, INTA - EEA MENDONZA; SILVIA AVAGNINA DE DEL MONTE, INTA - EEA MENDOZA; VICENTE GOMEZ-MIGUEL, UNIVERSIDAD POLITÉCNICA DE MADRID; ALAIN CARBONNEAU, AGRO MONTPELLIER. |
Título: |
L'effet du climat viticole sur Ia typicité des vins blancs : caractérisation au niveau des régions viticoles ibéro-américaines. |
Ano de publicação: |
2012 |
Fonte/Imprenta: |
CONGRES DES TERROIRS VITIVINICOLES. 9., 2012, Bourgogne, France. Actes... Bourgogne, Dijon; Champgne, Reims, CIVC, 25 a 29 Juin 2012. |
Páginas: |
2-37 |
Idioma: |
Francês |
Conteúdo: |
There are many studies in the world that characterize the effect of the climate on grape composition and wine characteristics and typicity conceming different viticultural regions. However, the same is not true conceming studies in a worldwide scale to characterize this effect considering different climate types. This study is part of a CYTED (Ibero- American Program for Science, Technology and Development) project in vitivinicultural zoning. The objective was to characterize the effect of the viticultural climate on white wine typicity on the macro Ibero-American viticultural region. The methodology used 46 grape-growing regions in 6 Ibero-American countries: Argentina, Bolivia, Brazil, Chile, Portugal and Spain. The viticultural climate of each region was characterized by the 3 viticultural c1imate index of the Geoviticulture MCC System (I): HI (Heliothermal index), CI (Cool night index) and DI (Dryness index). The main sensory characteristics observed frequently in representative white wines produced with grapes of each of these 46 grape-growing regions were described by enologists in the respective countries, using the methodology of Zanus & Tonietto (2). The sensory description concemed the intensity of perception of Color (Cou), Aroma - Intensity (Ar), Aroma - Ripe Fruit (Ar-Fm), Body - Palate Concentration (Con), Alcohol (AI) and Acidity (Ac). The Persistence in Mouth (Per) was also evaluated. The data were submitted to a correlation analysis of the variables and to a Principal Component Analysis (PCA). The results showed that the typicity of the white wines was correlated with the viticultural climate indexes HI, CI and DI from MCC System. The main wine sensory variables affected by viticultural climate are identified. MenosThere are many studies in the world that characterize the effect of the climate on grape composition and wine characteristics and typicity conceming different viticultural regions. However, the same is not true conceming studies in a worldwide scale to characterize this effect considering different climate types. This study is part of a CYTED (Ibero- American Program for Science, Technology and Development) project in vitivinicultural zoning. The objective was to characterize the effect of the viticultural climate on white wine typicity on the macro Ibero-American viticultural region. The methodology used 46 grape-growing regions in 6 Ibero-American countries: Argentina, Bolivia, Brazil, Chile, Portugal and Spain. The viticultural climate of each region was characterized by the 3 viticultural c1imate index of the Geoviticulture MCC System (I): HI (Heliothermal index), CI (Cool night index) and DI (Dryness index). The main sensory characteristics observed frequently in representative white wines produced with grapes of each of these 46 grape-growing regions were described by enologists in the respective countries, using the methodology of Zanus & Tonietto (2). The sensory description concemed the intensity of perception of Color (Cou), Aroma - Intensity (Ar), Aroma - Ripe Fruit (Ar-Fm), Body - Palate Concentration (Con), Alcohol (AI) and Acidity (Ac). The Persistence in Mouth (Per) was also evaluated. The data were submitted to a correlation analysis of the variables and to a... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Climatic index; MCC System; Typicity; Viticultural climate; Wine. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1157185/1/Tonietto-2-37.pdf
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Marc: |
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